Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Malinowe szaleństwo w środku jesieni

Jesień jesienią, ale rozpieszczać się trzeba. Bo jak tu żyć bez odrobiny słodyczy?

Mroziliście maliny? Ja jak zwykle mam pół zamrażarki w mrożonych owocach, zainspirowałam się blogiem Kasi Guzik, która robiła deser wiśniowy z mascarpone i stworzyłam to oto malinowe cudo. Goście zadowoleni, On zadowolony i nawet ja zadowolona:)


Polecam, mimo, że wygląda na czasochłonne i trudne, wcale takie nie jest.

Na formę o średnicy 22cm:

  • 2 jaja (osobno żółtka i białka)
  • 65g cukru
  • 45g mąki pszennej
  • 15g kakao
  • proszek do pieczenia na czubku łyżeczki

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier w dwóch partiach, następnie wmiksować żółtka.

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem i bardzo delikatnie wmieszać w masę jajeczną.

Ciasto wyłożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC. Piec 25-30 minut. Wyjąć, ściągnąć obręcz na czas studzenia.

 

Ponadto potrzeba:

  • 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 600ml wody i ostudzone do temperatury pokojowej
  • 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 400ml wody i ostudzona
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości gorącej wody i ostudzona.
  • 2 szklanki głęboko zamrożonych malin
  •  1/2l śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier z wanilią
  • 1/2 czekolady gorzkiej i kilka kostek białej potrzeć na tarce o małych oczkach

 

Gdy kakaowy spód wystygnie nałożyć obręcz tortownicy. Zamrożone maliny  zalać dwoma ostudzonymi galaretkami i wymieszać. Galaretka zacznie tężeć, trzeba ją szybko wyłożyć na ciasto. Na czas przygotowywania kremu włożyć do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Do naczynia z zimną żelatyną przełożyć kilka łyżek śmietany, następnie dokładnie wmiksować w pozostałą śmietanę. Na koniec dodać drobinki czekolady, wymieszać łyżką, wyłożyć na galaretce z malinami.

Gdy ostatnia galaretka zacznie tężeć wylać ją na śmietanę. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego:)

 

środa, 20 listopada 2013, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/21 15:14:12
Uwielbiam maliny więc dla mnie to idealne ciasto:)