Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z kokosem i nowa współpraca

Długi weekend trwa, pieczecie? Może rogale marcińskie na jutro?

Chciałam Wam dziś opowiedzieć o Ewie:) Ewa lubi fotografować, moim zdaniem fajnie jej to wychodzi, ciągle się doucza, próbuje i testuje. Zobaczcie sami: www.ewoluszyn.pl

Ostatnio zdecydowała nauczyć się fotografowania specyficznych modeli i modelki- a mianowicie potrawy, ciasta i ciasteczka. A to, że jest to specyficzny rodzaj zdjęć wie każdy, kto kiedyś się starał, aby jego danie wyszło ładnie na zdjęciu.

Pomyślałyśmy, że połączymy siły - ja wymyślam i testuje nowe przepisy, Ona na moich daniach uczy się smacznej fotografii.

Pierwsze efekty zobaczcie sami. Zapraszam na szarlotkę z budyniem i kokosem.

 

 Porcja na blachę o wymiarach 21x25cm:

  •  225g mąki krupczatki lub tortowej
  • 170g cukru
  • 125g masła
  • 2 jajka - oddzielnie białka od żółtek
  • 1 łyżka śmietany
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kokosu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy ugotowany z 400ml mleka
  • 1,5kg jabłek
  • cynamon do smaku

 

Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki i udusić z odrobiną cynamonu. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać łyżkę cukru. Ostudzić.

Mąkę krupczatkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać 100g cukru, 2 żółtka, masło i śmietanę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki minimum 45 minut.

Piekarnik rozgrzać do 175oC

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Pianę wymieszać z 3/4 szklanki kokosu


Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem, na ciasto posmarować budyń, następnie jabłka i pianę. Na wierzch posypać resztę kokosu.

Piec około godziny, jeśli kokos zacznie się zbytnio rumienić przykryć od góry folią aluminiową.

Smacznego!


niedziela, 10 listopada 2013, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/10 19:05:57
Jabłka i kokos... Pyszne połączenie ;)