Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Rozstania, powroty i pyszny sernik z jagodami

To dla tych, którzy zwątpili, że ten blog jeszcze ożyje:)

Życie się zmienia, Elfy juz na świecie, smacznie śpią w swoim łóżeczku, a Mama w Kuchni ma chwilę czasu dla siebie, nie zwracając uwagi na bałagan panujący wokół, cieszy się kawałkiem sernika i kawą inką. Co więcej- miała czas na to, aby sernik upiec i sfotogtografować- brawo chłopaki- bądźcie łaskawi dla mamy. A z drugiej strony- przygotowanie tej delicji jest bardzo proste- moze sobie na nie pozwolic mama miesięcznych bliźniąt:)


Ser na sernik kupiliśmy na Wielkanoc - niestety w pieluchowo-butlowym ferworze czasu na wykorzysttanie zabrakło. 

Teraz uczymy się siebie z chłopakami - choć co dzień zaskakują mnie na nowo. Zanim się pojawili na świecie- nie sądziłam, że można tak bardzo pokochać takie malutkie osoby!

Zatem reaktywacja - Sernik z jagodami, jak kto woli - z borówkami. Konfiturę dostałam domową od mamy, nada się też gotowa ze sklepu - ważne, aby była płynna.

 

  • 1kg białego sera mielonego- lub zmienilić
  • 4 jajka
  • 400g skondensowanego mleka słodzonego 
  • 100g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5-6 łyżek konfituury jagodowej

Piekarnik rozgrzać do 165 stopni, przygotować formę o średnicy 23-24cm.

Wszystkie składniki poza konfiturą dobrze zmiksować. Połowę masy wylać do formy. Do pozostałej części dodać konfiturę i wymieszać, wyłożyć na pierwszą część, wyrównać. Piec 70 minut. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nastepnie chlodzić kilka godzin w lodówce.

 

Smacznego!

Mama Kocurek w Kuchni

 

czwartek, 15 maja 2014, kocurekwkuchni

Polecane wpisy