Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Sobotnie rogaliki drożdżowe

Jako że odnajduję się w nowej roli- mamy bliźniaków podejrzewam, że długo nie zagości tu żaden skomplikowany przepis. Ma to swoje plusy- może inni zabiegani i zapracowani będą mogli z nich skorzystać.

Przepis na rogaliki znam od dawna, wielkiej ochoty na nie dostałam jeszcze w ciąży, zakupiłam nawet margarynę - niestety nie zdążyłam jej wykorzystać, bo trafiłam do szpitala i kilka dni później witaliśmy na świecie naszych synów. Jak to mówią- co się odwlecze to nie uciecze- margaryna jeszcze ważna, w końcu w sobtę rano zrobiłam z niej użytek.

Smakowały Wam kołoczki? Jeśli  tak, takie drożdżowe rogaliki też przypadną Wam do gustu. Miękkie, ciasto nie wymaga wyrastania, robi się je ekspresowo. Przepis odnalazłam tutaj, polecam i rogaliki i blog Arabeska:)

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g świeżych drożdży

Nadzienie:

Powidła śliwkowe lub marmolada lub 100g białego sera (wymieszać z żółtkiem, cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej)

 

Piekarnik rozgrzać do 210-220 stopni.

Margarynę posiekać z mąką. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do mąki z margaryną, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 22-25cm, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie położyć odrobinę nadzienia, zawijać jak tutaj.

Piec ok 15 minut, aż będą rumiane. 

Jak wystygną - lukrować albo posypać cukrem pudrem.

Pyszne sniadanie lub podwieczorek. Polecam!

niedziela, 18 maja 2014, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2014/09/04 15:57:42
Dobry rogalik nie jest zły ;) Idealna przekąska :D U nas integracja dla firm się na takich opiera o.O i na pizzy xD