Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Cioci Ani

Upieczenie tego sernika wymagało wiele odwagi. Zawsze sernik Cioci Ani był najlepszy na świecie. I po latach po prostu odważyłam się poprosić o przepis i spróbować. Oczywiście oryginał to oryginał, ale wyszedł pyszny- gdy najdzie Was ochota na sernik - ten jest koniecznie do wypróbowania.

A Ciocia Ania? Ciocia Ania to najwspanialsza Ciocia świata. Każdy powinien taką mieć! Niech nam żyje sto lat!


Sernik na Wielką Okazję- Rubinowe Gody teściów. Życzę Im wspaniałych dalszych wspólnych lat!

 

Cytuję za Mistrzem:

  • Pół kostki tłuszczu (100-125g masła lub margaryny do pieczenia) 
  • 300g cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1kg mielonego sera
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sok z 1/2 cytryny.

Tłuszcz, żółtka i cukry dobrze utrzeć. Ucierając dodawać ser, kaszę i sok z cytryny.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wyłożyć do natłuszczonej torownicy (22-24cm) i piec w nagrzanym do 180oC piekarniku 1h. 

Sudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

 

Pozdrawiamy

piątek, 15 sierpnia 2014, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/18 16:23:03
Piękny ten sernik, bardzo dostojny :)
-
2014/09/06 00:12:48
wracam po dłuuugiej przerwie i widzę nic się nie zmieniło, dalej smacznie i pięknie! :) ślicznie urósł Ci ten serniczek!
-
2014/10/22 09:27:53
Wygląda przepysznie :D Takie cudeńka powinna serwować najlepsza restauracja. Wrocław jest miastem knajpek na pewno któraś by się na przepis skusiła ;)