Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Szalona kakaowa Pavlova z kajmakiem

Lato. lato. lato czeka, razem z latem czeka rzeka...

Jak mijają wakacje? Ja z Maluchami narazie spędziłam tydzień w Beskidach, chłopcy uwielbiają świeże, górskie powietrze. Mam wrażenie, że urośli przez te kilka dni z dala od zgiełku miasta.

A tymczasem minęły Jego urodziny - pierwsze jako Pana Taty, niestety pierwsze bez tortu... Za rok może moje Maluszki pomogą mamie, choć wtedy tort niekoniecznie będzie się nadawał do fotografowania na bloga? 

Musiało być szybko i słodko- Tatusiowie bliźniąt potrzebują kalorii:)

Zapraszam na kakaową bezę i masą krówkową i borówkami amerykańskimi:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Do masy przesiać kakao i wmiksować, następnie dodać ocet i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy ok  22cm. wyłożyć pianę, jak najszybciej i jak najmniejszą ilością ruchów uformować kopczyk.

Włożyć do piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1500C i suszyć około 1h15minut.

 

Przed podaniem przygotować masę: 

  • 200ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 200g masy kajmakowej z puszki (uwaga- patrzeć na skład - ma być tylko mleko i cukier)
  • garść płatków migdałowych
  • 300g borówek amerykańskich lub innych ulubionych letnich owoców

Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodawać masę kajmakową łyżka po łyżce miksując. Wsypać migdały i delikatnie wymieszać. 

Wyłożyć na wystudzoną bezę, posypać owocami- smacznego:)

 

przepis pochodzi z pomieszania i modyfikacji dwóch przepisów z MW - dziękuję:)

wtorek, 12 sierpnia 2014, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/15 22:36:21
Super słodka beza :) Duuużo energii :)