Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Bananowy sernik na zimno- najprostszy

Piekarnik nadal nie działa. A ja z chłopakami spędziłam tydzień w Katwicach, więc nawet nie zabrałam się za to, żeby szukać fachowców od napraw. Ale jako, że ciocia Ania zaprosiła na obiad, szybko zrobiliśmy sernik na zimno wg przepisu z MW

Wyszedł super, a co więcej, zrobienie go zajmuje naprawdę niewiele czasu (pod warunkiem posiadania blendera).

Tak więc zapraszam do próbowania.


Na tortownicę o średnicy 22-24cm:

  • 500g białego zmielonego sera
  • 7 bananów
  • 90g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wody
  • sok z połówki cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w połowie wody z przepisu na opakowaniu

 

Żelatynę w małym garnuszku zalać wodą i zostawić 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, nie gotować. Zdjąć z palnika, aby trochę przestygła.

Ser utrzeć z cukrem pudrem.


4 banany zmiksować/zblendować (jest takie słowo?) z sokiem z cytryny. Gładką masę bananową zmiksować z serem. Następnie kilka łyżek masy serowo-bananowej przełożyć do garnuszka z żelatyną i dokładnie wymieszać, wlać do sernika i dokładnie wymieszać.

Sernik przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć wcześniej papierem).

Dwa banany obrać, przekroić wzdłuż i włożyć do masy.

Schłodzić w lodówce. Ostatniego banana pokroić na plasterki i udekorować werzch, następnie zalać tężejącą galaretką.

Schłodzić kilka godzin w lodówce. I gotowe. Kolejny niezawodny przepis z Moich Wypieków!

 

 

 

 

wtorek, 23 września 2014, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/08 12:28:12
Wygląda po prostu wybitnie - połączenie bananów z lekkim serem wygląda świetnie, ale nie jestem przekonana co do galaretki...