Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z masłem orzechowym

Ale wstyd- taka długa przerwa w pisaniu. Jesień w pełni, 11 listopada za nami, a ja kolejny raz pieczenie rogali św. Marcina odłożyłam o rok... I już przestaję obiecywać, że następnym razem upiekę je sama, choć bardzo bym chciała.

Nasze pociechy rosną, stają się też coraz bardziej niesforne i wymagają atencji prawie całą dobę. Prawie- bo zdarza się, że śpią równocześnie. Ale bilans dodatni- łącznie mają 3 zęby, nie mają już kolek i lubią jeść słodkie kaszki i deserki - jak mama:) 

Teraz tarta- obiecałam Mu ją już dawno i ciągle nie było czasu, ciągle nie było składników, bo czegoś zapomniałam podczas pośpiesznej wizyty w sklepie. W końcu się udało. Dobrze, że się nie poddałam, bo jest to deser bardzo specjalny i wspaniały. Dla lubiących połączenie bardzo słodkiego z lekko słonym - polecam. Przepis nie mój- znaleziony tutaj - dziękuję:)

 

Na formę "keksówkę" (ok 10cmx34cm):

  • 280g gorzkiej czekolady
  • 40g+14 precelków z solą
  • 90g płatków kukurydzianych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 60g cukru
  • 100g masła orzechowego
  • 140g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 140g słodkiej śmietanki 30% lub 36%

Formę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą tak, by wystawała z formy.

Płatki kukurydziane i 40g precelków zmiksować blenderem na drobne kawałeczki (można też wsypać do mocnego woreczka i potłuc tłuczkiem do mięsa). 120g czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wsypać płatki z precelkami, wymieszać. Masę wyłożyć na dno i boki formy, na wysokość kilku centymetrów. Włożyć do lodówki na 1/2-1h.

Żelatynęnamoczyć w odrobinie wody - do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia- nie gotować!

Masło orzechowe, serek i cukier zmiksować na jednolitą masę. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać. Kilka łyżek kremu przełożyć do naczynia z chłodną żelatyną, wymieszać, następnie przelać do reszty kremu, dokładnie wymieszać, wylać na spód- schłodzić w lodówce kolejną godzinę (minimum).



Pozostałą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zamoczyć precelki i zostawić na papierze  śniadaniowym albo do pieczenia do przeschnięcia. Pozostala zcekoladę (gdy przestygnie, ale będzie jeszcze płynna wylać na krem, na wierzch ułożyć precelki- schłodzić aż zastygnie.

Wyciągnąć delikatnie, usunąć folię. 

Smacznego!

wtorek, 18 listopada 2014, kocurekwkuchni

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/18 20:08:47
Mmm, wygląda fantastycznie, pyszna musiała być :)
-
2014/11/19 12:43:24
Ciekawa :) Fajny pomysł z tymi precelkami :)
-
2014/11/21 18:15:39
brzmi pysznie...idę do sklepu po produkty :)
-
2014/12/04 12:18:21
Serdecznie zapraszam Twój blog do nawiązania współpracy z Mikserem Kulinarnym:
zmiksowani.pl

Nie wiem czy wiesz, ale Mikser Kulinarny jest serwisem zrzeszającym polskie blogi kulinarne. Obecnie posiada ponad 4 000 blogów w bazie, z których pobrał już ponad 600 000 przepisów kulinarnych. Nasz serwis jest jednym z najpopularniejszych serwisów kulinarnych w Polsce. Dzięki nam, fani kuchni utworzyli już ponad 25 000 wirtualnych książek kulinarnych, w których zapisali ponad 400 000 przepisów do wypróbowania na później! Twoje przepisy też mogą się w nich znaleźć :)

pozdrawiam!