Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
RSS
środa, 25 grudnia 2013

Kochani,

 

Na początku życzę wszystkim cudownych, ciepłych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia, chwili zadumy i ucieczki od codzienności.

 

A teraz ogłoszenie. Wiem, że mało ostatnio nowości na blogu, a to za sprawą dwóch Elfików. Elfiki te na wiosnę przyjdą na świat, a tymczasem pani doktor kazała mi leżeć i wyczekiwać ich w pozycji horyzontalnej - stanie w kuchni zakazane.

Zatem już za kilka miesięcy kocurkowa kuchnia będzie dużo głośniejsza, a tymczasem obiecuję, że jak tylko będę się dobrze czuła, postaram się dzielić z Wami przepisami.

:)

12:51, kocurekwkuchni
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 grudnia 2013

Orkan Ksawery opuścił Polskę. Kraków po deszczowym poniedziałku dziś rozpromienił się słońcem. Ciekawe czy zima znów przetrzyma do Wielkanocy... Mam nadzieję, że nie, bo ja na tę wiosnę mam zupełnie inne plany:)

Ostatnio sił mało i kreatywność też jakoś osłabła, przynajmniej apetyt dopisuje. Na dziś polecam tartę z marcepanem, wspaniała, migdałowa, z oryginalnego przepisu wiśnie zastąpiłam tym razem malinami. Polecam marcepanolubnym:)


Kruche ciasto:

  • 170g mąki pszennej 
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyzki zimnej wody

Ze składników zagnieść szybko ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem, przkryć papierem do pieczenia, obciążyć np ryżem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec 15 minut. Ściągnąć obciążenie i papier, podpiekać jeszcze ok 10 minut aż lekko się zarumieni.

 Podpieczony spód posmarować konfiturą.

Masa marcepanowa: 

  • 170g masy marcepanowej
  • 85g masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 25g mąki pszennej

Masło utrzeć z marcepanem, dodać p zostale składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Ponadto:

  • garść owoców (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • kilka łyżek konfitury morelowej do posmarowania podpieczonego spodu tarty.

Podpieczony spód posmarować połową konfitury, wyłożyć masę marcepanową, rozłożyć owoce i zapiekać jeszcze ok 30 minut.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posmarować konfiturą i schłodzić kilka godzin w lodówce.


 Przepis pochodzi z cudownego bloga mojewypieki.com

Smacznego:)

17:58, kocurekwkuchni
Link Dodaj komentarz »