Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
RSS
piątek, 31 maja 2013

Już jestem.

To był miesiąc niezapowiedzianej i nieplanowanej przerwy. Wiem, że to długo, ale postaram się teraz na wrócić na stałe.

Robicie plany wakacyjne? Tak jak Madzia, która dzięki swojemu kalendarzowi jest zawsze doskonale przygotowana do podboju świata, czy raczej pewnego dnia zgłaszacie urlop, wsiadacie w auto albo w samolot i ruszacie w nieznane? Namiot czy all inclusive?


My zdecydowaliśmy się zaplanować wyjazd. I z tego planowania póki co właściwie tylko termin udało nam się ustalić. Morze, czy góry? Hotel czy schronisko? Okazuje się, że nawet wakacje to pasmo dylematów. Choć chętnie zastąpiłabym codzienne podejmowanie decyzji wyborami między zostaniem w łóżku a wyjściem na plażę.


A nowe otwarcie bloga zaczynam od sernika z długo wyczekanymi truskawkami. Pomysł zaczerpnięty z MW.

Zaczynamy:

  • Paczka biszkoptów
  • 1kg sera mielonego do serników
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • ziarenka z laski wanilii.
  • 500g truskawek umytych i pokrojonych w połówki.

Na dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć biszkopty. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Składniki na sernik (poza truskawkami) zmiksować, wylać na biszkopty. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, piec 1h15minut. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce.

Smacznego!