Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
RSS
piątek, 06 czerwca 2014

Obiecałam łatwe przepisy, więc dziś szybki sernik, który zapowiadałam na FB już w prawie dwa tygodnie temu.

Polecam gdy czasu na pieczenie nie jest dużo, ale najlepiej przygotować go dzien wczesniej - serniki tak mają, że lubią odpocząć w lodówce:)

Dziś nie będzie nic więcej, bo brak mi weny - myślę tylko o tym, czy zdążę się położyć, zanim któryś z głodnych dziubków zażąda otwarcia baru mlecznego. Ba! Czy w ogóle zdążę się umyć, zanim pojękiwanie w stereo przerodzi się w zawodzący lament na dwa głosy:)

Potrzeba:

  • 800g białego sera (zmielić przynajmniej dwukrotnie lub kupić zmielony- uwaga- patrzeć na skład- najwłaściwszy jest taki, który zawiera tylko ser, bez żadnych zagęszczaczy i ulepszaczy. Swoją drogą dziwny świat-kupując ser trzeba zwracać uwagę na to, czy zawiera ser:) )
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki przennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g zagęszczonego mleka słodzonego Tu też polecam lekturze etykietę - ma być mleko i cukier)
  • garść owoców (teraz najlepsze truskawki, ja z okazji bycia karmiącą mamą z truskawek zrezygnowałam i dałam mrożone maliny z zeszłorocznych zapasów. Jesli używacie mrożonych owoców- nie należy ich wcześniej rozmrażać)

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Wszystkie składniki (poza owocami) umieścić w misie i miksować aż skladniki dobrze się połączą.

Masę serową wylać do formy o średnicy 22-23cm. Na wierzch wyłożyć owoce i lekko je zatopić.

Formę włożyć na środkową półkę piekarnika, na niższej umieścić naczynie z wodą. Piec ok 1h15 min. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach. Chłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc)

Prawda, że proste?

Pozdrawiam:)

Tagi: owoce sernik
22:35, kocurekwkuchni
Link Dodaj komentarz »