Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
RSS
piątek, 31 sierpnia 2012

 

Na początek mało pouczające znaczenie słowa "kompromis". Ciasto to mianowicie, miało być idealnym wyważeniem między moją miłością do malin a Jego zamiłowaniem do białej czekolady. Wyszło na moje, bardzo owocowo. Zatem wszystkich miłośników tych cudownych owoców zapraszam do degustacji.

 

 

 

Kruchy spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140 g masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść.

Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki.

Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut


Przepis na spód z niezawodnej receptury na tarte z malinami i czekolada z www.dwiechochelki.pl


Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem:

  • 200ml śmietanki 30% lub nawet 36%
  • 100g białej czekolady
  • 1 jajko

Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować, mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.

 

Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje.

 

Smacznego:)

 

 

 Kocurek - Creme de la Creme:)

 

 

14:19, kocurekwkuchni
Link Komentarze (2) »
czwartek, 30 sierpnia 2012

Jeszcze tylko chwila i znajdzie się tu kilka wypróbowanych przeze mnie przepisów, jakieś notki i rozbiegane myśli. 


Zapraszam

Kocurek

17:46, kocurekwkuchni
Link Komentarze (3) »