Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
RSS
piątek, 15 sierpnia 2014

Upieczenie tego sernika wymagało wiele odwagi. Zawsze sernik Cioci Ani był najlepszy na świecie. I po latach po prostu odważyłam się poprosić o przepis i spróbować. Oczywiście oryginał to oryginał, ale wyszedł pyszny- gdy najdzie Was ochota na sernik - ten jest koniecznie do wypróbowania.

A Ciocia Ania? Ciocia Ania to najwspanialsza Ciocia świata. Każdy powinien taką mieć! Niech nam żyje sto lat!


Sernik na Wielką Okazję- Rubinowe Gody teściów. Życzę Im wspaniałych dalszych wspólnych lat!

 

Cytuję za Mistrzem:

  • Pół kostki tłuszczu (100-125g masła lub margaryny do pieczenia) 
  • 300g cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1kg mielonego sera
  • 4 łyżki kaszy manny
  • sok z 1/2 cytryny.

Tłuszcz, żółtka i cukry dobrze utrzeć. Ucierając dodawać ser, kaszę i sok z cytryny.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Wyłożyć do natłuszczonej torownicy (22-24cm) i piec w nagrzanym do 180oC piekarniku 1h. 

Sudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

 

Pozdrawiamy

21:37, kocurekwkuchni
Link Komentarze (3) »
wtorek, 12 sierpnia 2014

Lato. lato. lato czeka, razem z latem czeka rzeka...

Jak mijają wakacje? Ja z Maluchami narazie spędziłam tydzień w Beskidach, chłopcy uwielbiają świeże, górskie powietrze. Mam wrażenie, że urośli przez te kilka dni z dala od zgiełku miasta.

A tymczasem minęły Jego urodziny - pierwsze jako Pana Taty, niestety pierwsze bez tortu... Za rok może moje Maluszki pomogą mamie, choć wtedy tort niekoniecznie będzie się nadawał do fotografowania na bloga? 

Musiało być szybko i słodko- Tatusiowie bliźniąt potrzebują kalorii:)

Zapraszam na kakaową bezę i masą krówkową i borówkami amerykańskimi:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Do masy przesiać kakao i wmiksować, następnie dodać ocet i wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 1800C

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg o średnicy ok  22cm. wyłożyć pianę, jak najszybciej i jak najmniejszą ilością ruchów uformować kopczyk.

Włożyć do piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 1500C i suszyć około 1h15minut.

 

Przed podaniem przygotować masę: 

  • 200ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 200g masy kajmakowej z puszki (uwaga- patrzeć na skład - ma być tylko mleko i cukier)
  • garść płatków migdałowych
  • 300g borówek amerykańskich lub innych ulubionych letnich owoców

Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodawać masę kajmakową łyżka po łyżce miksując. Wsypać migdały i delikatnie wymieszać. 

Wyłożyć na wystudzoną bezę, posypać owocami- smacznego:)

 

przepis pochodzi z pomieszania i modyfikacji dwóch przepisów z MW - dziękuję:)