Tak po prostu, przy kuchennym stole...
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Akcja: Nie kradnij zdjęć!
RSS
sobota, 01 września 2012

...proponuję pralinkowe kuleczki. Odkryłam to cudo bardzo niedawno i po zrobieniu pierwszej partii doszłam do wniosku, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Powodów jest kilka. Po pierwsze i najważniejsze: smak. Po drugie i też najważniejsze: wygląd. Po trzecie: pozwalają uprzątnąć kuchnie z resztek płatków, orzechów, nawet napoczętego dzień wcześniej kajmaku. Inspiracją jest niewyczerpane źródło pomysłów Doroty z Moich Wypieków

 

Polecam Wam szczególnie na deszczową, burą sobotę. Do filmu, książki, dla gości. Okazja zawsze się znajdzie:)

 

 

Kuleczki orzechowe

  • 50g orzechów włoskich lub laskowych zmielonych na pył
  • 5 łyżek masła + 1 łyżeczka do podrumienienia orzechów
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Orzechy podsmażyć 3 minuty na patelni z  rozgrzaną łyżeczką masła (mieszać cały czas, bo łątwo przypalić!). Ostudzić

Płatki kukurydziane zmielić lub pokruszyć na proszek.

Masło zmiksować z cukrem pudrem i orzechami. dodać płatki i mleko w proszku.

Z powstałej masy formować kuleczki, obtoczyć w cukrze pudrze lub zmielonych orzeszkach.

 

 

 

Kuleczki kajmakowe

  • pół puszki masy krówkowej/kajmakowej
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki kakao + kakao do obtoczenia kuleczek
  • kilka herbatników lub Digestivów wedle usnania

Płatki i herbatniki pokruszyć. Wszystkie składniki połączyć. Łyżeczką albo rękami formować kuleczki i obtaczać w kakao.W razie gdyby masa źle się formowała dołożyć ciasteczek lub odrobinę mleka w proszku.

 

 

voilà :-)



 

 

 

 

13:44, kocurekwkuchni
Link Komentarze (3) »
piątek, 31 sierpnia 2012

 

Na początek mało pouczające znaczenie słowa "kompromis". Ciasto to mianowicie, miało być idealnym wyważeniem między moją miłością do malin a Jego zamiłowaniem do białej czekolady. Wyszło na moje, bardzo owocowo. Zatem wszystkich miłośników tych cudownych owoców zapraszam do degustacji.

 

 

 

Kruchy spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 140 g masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać szczyptę soli posiekać z masłem. Następnie dodać żółtko i ewentualnie odrobinę zimnej wody, szybko zagnieść.

Ciasto rozwałkować, albo po prostu wykleić nim wysmarowaną masłem formę. Przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i obciążyć. Są do tego specjalne kuleczki, ale ja używam ciecierzycy albo jabłka poprzekrawanego na ćwiartki.

Podpiec 15 minut w 180 stopniach, zdjąć papier i obciążenie i podpiekać jeszcze ok. 12 minut


Przepis na spód z niezawodnej receptury na tarte z malinami i czekolada z www.dwiechochelki.pl


Podpieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, w tym czasie przygotować krem:

  • 200ml śmietanki 30% lub nawet 36%
  • 100g białej czekolady
  • 1 jajko

Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia czekolady, ale nie zagotować, mieszanka musi mieć jednolitą konsystencję. Gdy przestygnie, dodać roztrzepane jajko i dokładnie wymieszać.

 

Na spodzie podpieczonej tarty wyłożyć maliny, zalać śmietankową miksturą i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut - aż masa stężeje.

 

Smacznego:)

 

 

 Kocurek - Creme de la Creme:)

 

 

14:19, kocurekwkuchni
Link Komentarze (2) »
czwartek, 30 sierpnia 2012

Jeszcze tylko chwila i znajdzie się tu kilka wypróbowanych przeze mnie przepisów, jakieś notki i rozbiegane myśli. 


Zapraszam

Kocurek

17:46, kocurekwkuchni
Link Komentarze (3) »
1 ... 6 , 7 , 8 , 9